Tämä kuva on kameran arkistosta syksyltä, mutta laitan ohjeen tänne vielä, sillä tämähän on perinteinen joululeivonnainen. Tässä piirakassa olen käyttänyt jyväsiä sämpyläjauhoja, paistijauhelihaa ja täysjyväriisiä. Ajattelin, että se olis mukamas vähän terveellisempää ;-) Ohjeen laitan ihan alkuperäisenä, mutta aivan hyvin voi käyttää muitakin kuin valkoisia jauhoja. Ohjeesta tulee "melkein pellillinen". Eli olen tehnyt vähän peltiä pienemmän niin tulee paksuutta enempi.


250 g margariinia tai voita

4 dl jauhoja

250 g maitorahkaa


täyte:

1½ dl riisiä, vettä suolaa

2 keitettyä munaa

50 g pekonia

1-2- sipulia

400g jauhelihaa

1-2- tl suolaa

1/4 tl valkopippuria

2 rkl tomaattisosetta


voiteluun: muna


Keitä riisi suolalla maustetutta vedessä. Keitä munat.

Leikkaa pekoni pieneksi suikaleeksi ja paista pannulla. Lisää joukkoon sipuli ja jauheliha. Ruskista ja mausta.

Nypi rasva ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin viilenemään hetkeksi niin taikinaa on helpompi käsitellä.

Sekoita riisit ja jauheliha sekä hienonnettu muna. Lisää osa voiteluun tarkoitetusta munasta täytteeseen, sillä voiteluun menee vain n. puolet.

Kauli puolet taikinasta pohjaksi ja levitä täyte. Kauli kansi päälle. Koristele halutessasi taikinasuikaleilla. Painele reunat tiukasti yhteen. Voitele munalla ja painele vielä haarukalla. Paista 225 asteessa kauniin väriseksi eli n. ½ tuntia. Sopii hyvin pakastettavaksi.