841295.jpg

Tuttavani pyysi tekemään hänelle muutaman voileipäkakun. Aikaisemmin olen laittanut ohjeen tekemästäni kinkkukakusta ja nyt vuorossa sitten kalakakku, jossa käytin tällä kertaa pelkästää lohta. Ohje on hyvin samanlainen kuin kinkkukakussa.

Tämä kakku riittää noin 15 hengelle.

Tarvikkeet:

1 Iso paahtoleipä

Maitokastike:
5 dl punaista maitoa
2 rkl voita
3/4 dl vehnäjauhoja

75-100g voita

Täyte 1:
½ maitokastiketta
2-3 munaa
suolaa

Täyte 2:
½ maitokastiketta
300-400g savustettua lohta
(suolaa)


n. 1½ dl kalalientä
2-3 suolakurkkua

Koristelu:

3/4 pkt Koskenlaskija sulatejuustoa(paprika) + 1 dl maitoa
n. 200g kylmäsavulohta
1 nippu tilliä
kurkkua
tomaattia
sitruuna
(katkarapuja)

Aloita maitokastikeessta. Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja anna kiehahtaa. Lisää maito vähitellen ja keitä 5-10 min. Anna jäähtyä. Pehmitä voita hiukan ja lisää se jäähtyneeseen maitokastikkeeseen. Jaa kastike 2 osaan. Lisää toiseen perattu ja hienonnettu savukala ja toiseen hienonnetut munat. Mausta tarvittaessa suollalla.

Leikkaa terävällä veitsellä reunat pois paahtoleivistä. Leikkaa hyvin ohuesti. Yksi kerros muodostuu kolmesta ja puolesta leivästä. Asettele seuraava kerros aina niin, että väli ei tule samaan kohtaan. Näin pystyt helpommin siirtämään kakkua tekovaiheessa ja se ei mene "palasiksi".

Aseta leivinpaperi tai voipaperi työalustalle. Kostuta leipiä kalaliemellä pullasutia apuna käyttäen sitä mukaa, kun kakku etenee. Kostuta kevyesti. Tämän kokoisen kakun kostuttamiseen riittää n. 1½dl lihalientä. Muista jäähdyttää neste!

Lado esimmäisen kerroksen leivät tasaisesti alustalle, kostuta ja levitä kalatäyte. Ripottele jokaiseen väliin suolakurkkukuutioita. Lado uusi kerros leipiä ja sitten munatäyte + suolakurkut. Jatka samalla tavalla. Painele päällimmäisen kerroksen leivät tasaisesti päälle ja kostuta. Kääri tiukasti leivinpaperiin ja laita jääkaappiin mehustumaan seuraavaan päivään. Käännä voileipäkakku välillä niin kostuu tasaisesti.

Lämmitä kuorrutuksen maito kattilassa ja lisää siihen paloiteltu koskenlaskijajuusto. Sekoita seos tasaiseksi ja anna jäähtyä hetken. Levitä lastalla kakun pintaan. Koristele haluamallasi tavalla. Kakun sivuille voit halutessasi laittaa myös juustoraastetta. Täytteitä jää yleensä pikkasen yli, mutta niitä voi maistella paahtoleivän kantapalojen päällä... =)

Olen myös tehnyt kakun etukäteen ja pakastanut, kun kaikkea ei aina ehdi tehdä ennen juhlia tuoreeltaan. Eli olen täyttänyt, antanut mehustua jääkaapissa useita tunteja ja sitten pakastanut ja koristellut juhlapäivänä. Kun kakun ottaa sulamaan illalla jääkaappiin, sen voi aamulla koristella ja tarjota. Maussa ja koostumuksessa en ole huomannut mitään muutosta.