1556891.jpg

Tältä näyttää vapaapäivän kahvihetki, kun koti tuoksuu raikkaalta ja puhtaalta! :-) Iso kuppi kahvia ja Marien ohjeella tehty omenapiirakka. Oli hyvää! Täytyyhän sitä jollain itsensä palkita... :-) Mietin, että tämä maistuis varmaan hyvältä raparperisena! Näillä leveysasteilla ja ainakin meidän pihalla, raparperit ovat vain vielä kovin tynkiä. Mutta sitä kokeilen joskus!

Ohje kopioitu Marien sivuilta

pohja: (pellillinen, puolita ohje pyöreään vuokaan)

300g voita tai margariinia
2 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta

täyte:

4-6 omenaa
1/2 dl sokeria
2 1/2 tl kanelia

3 dl omenasosetta

vaniljacreemi:

4 dl vaniljakreemijauhetta
10 dl maitoa

muruseos:

2 dl mantelilastuja tai rouhetta
50g sulatettua voita tai margariinia
1 tl kanelia
2 rkl fariinisokeria (tavallinekin käy)
2 rkl vaahterasiirappia


Pilko kulhoon huoneenlämpöinen rasva, lisää kaikki pohjaan tulevat ainekset ja nypi seosta kunnes siitä tulee tasaista ja murumaista. Taputtele taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille, tee pienet noin 2 cm korkuiset reunat. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uuniisa noin 10 minuuttia.

Valmista sillä aikaa vaniljacreemi

Kuori omenat ja pilko noin 1cm x 1cm kuutioiksi.  Laita kuutiot kulhoon ja mausta kanelilla ja sokerilla.

Kun pohja on esipaistunut, levitä omenasose tasaisesti pohjan päälle, varo rikkomasta pohjaa. Kaada valmis kiisseli päälle ja levitä  tarvittaessa tasaiseksi. Ripottle omenakuutiot vaniljacreemin päälle ja paina niitä niin että omenanpalat uppoavat hieman kiisseliin.

Sulata rasva ja sekoita kaikki muruseokseen tulevat ainekset keskenään. Ripottele tasaisesti piirakan päälle. Paista 185 asteisessa uuniissa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Piirakka on parhaimmillaan jääkaappikylmänä ja sen voi myös pakastaa.