988072.jpg

Sämpylätaikinaan voi laittaa melkein mitä vaan. Tässä yksi hyvä yhdistelmä!


½ litraa vettä tai maitoa
1 pala hiivaa tai vastaava määrä kuivahiivaa
1-2 porkkanaa raastettuna
4-5 dl kaurahiutaleita
½ dl vehnäalkioita tai -leseitä
½ dl öljyä
1 tl suolaa
jauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon porkkanaraaste, kaurahiutaleet, alkiot ja suola. Anna turvota muutama minuutti. Lisää jauhoja vähän kerrallaan sekä öljy. Vaivaa taikina tasaiseksi. Älä lisää liikaa jauhoja, taikina saa jäädä aika pehmeäksi. Lisää jauhoja tarvittaessa leivontavaiheessa. Anna kohota liinan alla n. ½ tuntia. Leivo sämpylöiksi ja kohota pellillä reilu puoli tuntia. Paista 225 asteisessa uunissa.